Buurtsportcoach (niveau 4)
Ben jij iemand die van veel afwisseling houdt? En vind je het leuk om zowel dingen te organiseren, te coördineren en uit te voeren? Dan is het profiel “buurtsportcoach” echt iets voor jou!
Dit profiel heeft de meeste raakvlakken met de HALO. Is doorstromen naar deze opleiding iets wat je graag wilt? Dan wordt dit profiel gezien als de beste keuze. Maar je kunt natuurlijk ook meteen aan de slag in het brede werkveld.
De lessen van het profiel bestaan uit 80% praktijk en is hierdoor het meest praktisch ingerichte profiel van allemaal!
Voor wie is het profiel bestemd?
Voor mensen die sport en bewegen willen stimuleren in de Buurt-Onderwijs-Sport driehoek.
Je wordt opgeleid tot buurtsportcoach en zal in het werkveld BPV volgen bij een buurtsportcoach, combinatiefunctionaris, jeugdsportcoördinator, buurthuis en/of sportorganisatiebureau.
De buurtsportcoach werkt vanuit een organisatie in de driehoek Buurt-Onderwijs-Sport. De beroepscontext verschilt per 'pijler' en loopt uiteen van gemeentelijke instelling, welzijnscentrum, sportvereniging tot onderwijsinstelling
De buurtsportcoach functioneert veelal in een omgeving waarin hij anderen 'mee moet krijgen' om programma's te realiseren. Dit vraagt van hem dat hij flexibel is en beschikt over beïnvloedingsvermogen alsook om doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen om draagvlak te creëren en te behouden.
Resultaat van het beroep is een verantwoord sport- en bewegingsaanbod dat aansluit op de lokaal-specifieke situatie en waarbij gewerkt wordt aan het realiseren van de volgende doelen:
- het vergroten van de maatschappelijke betekenis van sport;
- het versterken van de kwaliteit van sportaanbieders;
- het onderhouden en stimuleren van sportparticipatie;
- een impuls geven aan het verantwoord bewegen van jeugd binnen en buiten schooltijd.
De buurtsportcoach voert de taken in het kader van de BOS-driehoek zelfstandig uit. De buurtsportcoach signaleert, inventariseert en analyseert mogelijkheden om samen te werken met gemeente, lokale sportinstellingen, onderwijs, welzijnsinstellingen en commerciële instellingen. Hij neemt deel aan overleggen, werkt samen met specialisten en deskundigen uit de branche en de verschillende organisaties. Hij wisselt kennis en informatie uit met andere bij de organisatie betrokken partijen en komt tot voorstellen en adviezen om SB-activiteiten aan te laten sluiten bij hun doelen.
Bij kleinschalige projecten kan hij een deel van de taken onder zijn verantwoordelijkheid laten uitvoeren door een collega of vrijwilliger. Bij grootschalige(r) projecten werkt hij samen met collega's, vrijwilligers en/of externe professionals. Hij blijft daarbij verantwoordelijk voor zijn eigen bijdrage aan het geheel. Bij bijzonderheden kan hij terugvallen op zijn leidinggevende.
Inhoud
Theorie: werkveldoriëntatie, (sport)beleid, sport en bewegingscultuur, planmatig werken binnen de BOS- driehoek, gezondheid, leefstijlverandering, leiding geven en verbinden, doelgroepen en projectmanagement.
Toetsing en examinering
Je hebt gedurende het schooljaar een aantal theorie toetsen en zal een aantal opdrachten in de BPV situatie moeten uitvoeren.
Leermiddelen
Er wordt gewerkt met een aantal boeken en verschillende readers. Voor de BPV krijg je een reader met de opdrachten.
Doorgroeimogelijkheden (studie, loopbaan)
Aan het einde van de opleiding ben je opgeleid tot buurtsportcoach.
Je kan aan de slag in het werkveld, maar je kan ook door naar een HBO- studie zoals ALO, fysiotherapie, SPH of PABO.
Kosten profiel
Leerjaar 2: € 110 - kosten boeken (EUR 80) en kosten voor excursies en gastlessen (EUR 30)
Leerjaar 3: € 30,- kosten voor excursies en gastlessen